Waarom is softwaregedreven innovatie essentieel om een Industry 4.0 / Smart Industry winnaar te worden? In deze 5 minuten durende pitch beschrijft Robert Howe de uitdagingen waar bedrijven voor staan die willen slagen op het gebied van industriële digitalisering en waar ze naartoe kunnen gaan om meer te weten te komen. 

Heeft u een voorkeur voor tekst? De sprekersnotities van de presentatie volgen onder de video.

Digitalisering is geen trend. Het is een overmacht, het gebeurt nu en het zal je begraven als je het negeert. Waarom? Omdat digitalisering leidt tot enorme verstoring, verrassende winnaars en schokkende verliezers.

Zo is Uber vanuit het niets het grootste taxibedrijf ter wereld geworden. En toch bezit het geen voertuigen. Airbnb is nu 's werelds grootste aanbieder van accommodatie en toch bezit het geen onroerend goed. Alibaba is de meest waardevolle retailer ter wereld en toch heeft het geen inventaris. Deze bedrijven zijn de winnaars van de digitalisering en ze hebben één ding gemeen: ze maken strategisch gebruik van de kracht van software om innovatie te stimuleren.

Laten we eens kijken naar de andere kant van de medaille. Nokia werd uitgeschakeld door de Smartphone en Apple nam zijn plaats in. Kodak werd weggevaagd door de introductie van de digitale camera en Sony nam zijn plaats in. Blockbuster video kwam niet in de streaming business terecht en Netflix nam hun plaats in. Wat deze bedrijven gemeen hebben is dat ze er niet in slagen om software te gebruiken om innovatie te stimuleren. Maar er is nog een andere les: als je niet innoveert, neemt iemand je plaats in.

In de industrie gebruikt Tesla software om de autowereld te transformeren. En Google gebruikt Android om de Infotainment markt te betreden. Het directe gevolg is dat de toekomst van TomTom onzeker is geworden.

Dus wat zijn de specifieke bedreigingen waar we het over hebben? Bedrijven die een softwaregerichte strategie hebben aangenomen, kunnen sneller innoveren, hun klanten beter begrijpen, nieuwe bedrijfsmodellen bedenken en uiteindelijk een onbetwistbaar concurrentievoordeel behalen.

Met dit in gedachten, wat wilt u dat uw bedrijf is? Winnaar? Overlevende? Of verliezer? Winnaars hebben een softwaregerichte strategie en exploiteren software als bedrijfsmiddel. Overlevenden hanteren een software-inclusieve strategie en zien software als iets wat ze moeten doen. Verliezers begrijpen software niet en beschouwen het als een lastpost. Dus, nogmaals, waar ben je nu en waar wil je dat je bedrijf is?

Ik heb goed nieuws. In Nederland zitten we op een goudmijn. We zijn experts in mechanica en meesters in elektronica. We produceren industriële software van wereldklasse en samen kunnen we de winnaars van Smart Industry zijn. Maar er is een probleem: onze softwarecapaciteit wordt slecht herkend en volledig onderbenut.

Als gevolg daarvan heeft een groep van 26 bedrijven die onder de vlag van het High Tech Software Cluster zijn samengekomen om het gebruik van software te bevorderen om de innovatie in de industrie te stimuleren. We hebben een zeer mooie missie, maar om tijd te besparen geef ik u de samenvatting: we helpen u om een slimme industrie winnaar te zijn. Zo is de software voor de nieuwe Additive Industries 3D Printer ontwikkeld door een van onze clusterleden met behulp van technieken die hebben geleid tot een 50% reductie van de time-to-market.

Wil je meer weten? Het software competentiecentrum van het High Tech Software Cluster is de thuisbasis van softwaregedreven innovatie en zal binnenkort worden geopend. We ontvangen u daar graag en leggen u graag uit hoe we u kunnen helpen. Neem contact met mij op voor meer informatie.